четвртак, 5. новембар 2015.

STRAVA i njenih 13 neverovatnih stvari

              Strava je izuzetan program kako za praćenje, tako i razvijanje svojih mogućnosti, kondicije, snage, programa treniranja. Stravu morate razumeti da biste izvukli maksimum šta ona pruža i može.


 Strava i Garmin connect  su najpopularniji programi za praćenje svojih (a i tuđih ) outdoor aktivnosti.  Za neki procenat je ipak Strava popularnija ( 1,38 biliona aktivnosti je bilo pre dva meseca ) i to zbog sve većeg broja korisnika Smart telefona, jer kod Garmin connect uslov je da imate Garminov uređaj.

Strava je izuzetan program kako za praćenje, tako i razvijanje svojih mogućnosti, kondicije, snage, programa treniranja. Stravu morate razumeti da biste izvukli maksimum šta ona pruža i može. Zato sam se ja odlučio da uzmem i paket  Strava Premium. Dobijate tada neke opcije, kao na primer da skinete GPX trek i tada se oprobate na nekoj trasi koju niste vozili (priznajem, radio sam to ) ili jednostavno želite da prođete i vidite taj predeo, zatim da dobijete trenera koji će vas voditi kroz program koji izaberete, iako ga nikada možda nećete videti, ali pruža  se mogućnost da ga kontaktirate i da uspete u svojoj nameri kroz izabrani program.

Na žalost, čini mi se da Stravi preti da postane društveno socijalna mreža za skupljanje lajkova. Volim da pogledam šta drugi voze, kako treniraju, da li su dostigli vrh forme  ili kako im ide, da uporedim vožnje sličnih sebi sa svojim vožnjama.  Čak imam i neke svoje favorite. Koristim opciju odvajanje moje aktivnosti kao što su All time ili this year, naravno tu je i Age group.  Volim da gledam šta i kako rade randonneursi, triatlonci i Iron mens and womens  u drugim zemljama. Volim da gledam i šta mi rade drugari sa Paris-Brest-Paris (PBP). Normalno je da sada u ovom nekom periodu kraj oktobra, početak novembra svi smanjuju aktivnosti, jer tek počinje priprema za sledeću sezonu. Nego da pređem na stvar.

StravastiX for Strava na Google Chrome koju nam je omogućio Thomas Champagne  iz Francuske.
-          Proširena statistika
-          Koliko ste išli u minuta kojom prosečnom brzinom izraženu i u preocentima
-          Koliko ste proizveli wati, takođe u minutima i izraženo je u procentima
-          I na kraju koliko ste vozili uzbrdo, koliko procenata, kojom prosečnom brzinom
-          Opcija da aktivnost možete videti u  Google Maps

Strava local; Možete naći  za sada 12 gradova širom sveta i 38 miliona aktivnosti. Pod ovim delom spada i  Season Strava. To je pravljenje ruta po obliku domaćih i divljih životinja.


Top Stop; U okviru Labs.Strava možete naći ili postaviti mesta gde najčešće i najradije svarćate i odmarate, a povezano je sa popularnom aplikacijaom Foursquare.



The Clusterer;  Ako ste vrsta vozača koji ne žele gužvu na drumu i radije bi da je izbegnu, onda će ovaj projekat Starve svakako pomoći, koji  okuplja bicikliste i prikazuje puteve slične razdaljine,  kao i opterećenost u svako doba dana, dana u nedelji i mesec u godini za svaku rutu.

Route Builder;  Postoji  mnoštvo programa  koji će vam pomoći da izaberete rutu, a ako stavite da se to uradi automatski onda će to najčešće biti najkraći put između dve tačke, a Stravin Route Builder će vam ponuditi opciju najpopularnije rute, koja ipak zahteva određenu fizičku spremnost. E  sad, ako niste u kondiciji, onda ima i opcija kako su šaljivo nazvali „za lenje bicikliste“ gde možete kliknuti na opciju minimalna elevacija „minimum elevation” i ruta će vas voditi gde ima najmanje brda. A ako ste u formi i želite izazov, kliknite na max elevation.



Flyby; Želite li da znate ko je išao “vašom” rutom, da uporedite vožnje i da vidite spisak ljudi koji imaju slično razmišljanje i ambicije onda je ova opcija savršena za vas. Takođe, Flyby vam može podići ego (čuvajte se toga) kao podsticaj da preteknete i stekne KOM kružeći oko segmenta, iako vaš “protivnik”  ima 48, a vi 20 ili 30 godina.



Suffer score; Suffer u bukvalnom prevodu znači patnja. Suffer score vam omogućava da vršite upoređivanje sa profesionalcima. Ukoliko imate Strava Premium,  onda biste mogli da vidite Suffer score koji se pripisuje svakoj vašoj aktivnosti  i analizira količinu vremena provedenu u savkoj vašoj zona  pulsa. To je velika stvar, jer vam to omogućava da vidite kroz šta sve prolaze profesionalci.

Fitness & Freshness Graph; Strava nudi sve više i više alata za detaljnu analizu aktivnosti. Ovo je jedan od tih alata, koji je sličan upravljačkom grafikonu i prati tvoju aktivnost, zamor i formira se u toku realnog vremena. Ovaj alat je najbolje koristiti da biste tačno znali da tempirate formu, a i da se uporedi trenutna forma sa prethodnom.

Blog.Strava; Pruža sjajne price koje svima mogu koristiti, čak i onima koji nemaju fizičke aktivnosti. To su životne price i iz srca su, iskrene i korisne, napisane iz iskustva. Možete svaku priču iskoristiti u životu.  Postoje Blogovi o zajednici, proizvodima, profesionalcima i trkama.

Stories.Strava; Još jedan deo  Strave, meni lično i jedan od najzanimljivijih i najdražih . Možete naći priče sa raznih sportskih događaja viđenih kratkim opisom i okom profesionalnih  fotoreportera, što će biti vise nego dovoljno da se uživite, kao da ste bili prisutni ili da poželite da budete deo toga. Imam sreće da budem deo ovog sajta i priče o meni najdraže sportske manifestacije Randonneurs Paris – Brest – Paris (PBP) 2015. Fotografija koja je izašla postala mi je simbol mog uspešnog učešća, savršenog provoda i povoda da opet budem deo PBP 2019.


My goals; Izazovite sebe postavljanjem ciljeva, segmenta i  snage

Personal Heatmaps; Vidite kuda ste sve vozili. Izaberite godinu koju želite ili sve zajedno od kada ste na .




2 коментара: