субота, 29. октобар 2016.

24 HOUR TIME TRIAL – PERSONAL RECORD



Različiti motivi ljude vode na maratone i ultramaratone. Neko želi da pomeri svoje granice, neki to doživljavaju kao sportski uspeh. Moj motivi su naravno pored sportskog, želja da istražim koliko mogu i koliko je moje telo spremno da podnese i onaj da pokažem ljudima da moj rezultat ne znači da sam bolji, nego  da i oni to mogu. . Mesecima sam se spremao za to, pričao i sanjao o nečemu što je od misli i želje postalo delo. Zahvalan sam jer mi je biciklistički ultramaraton sputao ego koji nosim u sebi.


Odlučio sam se da za kraj ovogodišnje biciklističke sezone uradim nešto što sam sanjao godinama, a to je Time trial vožnja na 24h. To je jedan od sportskih ciljeva moje ovogodišnje sezone. Prvi cilj je uspešno završen na individualnoj Ultramaratonskoj Trci Hard Cro 1400 km. Da li sam se spremao nešto posebno, pa i nisam, više sam se spremao psihički, jer individualna Time Trial vožnja, naročito ultramaratonska zahteva više od fizičke spreme. Poslednjih par nedelja su prošle u pripremama. Treba odraditi logistiku, tehničke detalje, pripreme opreme, ishrane, hidratacije tela. Dvadesetsedmog okotobra u deset ujutro startujem.

Fizička sprema se intezivirala od avgusta meseca, kada sam se oporavio od povrede. Sa druge strane, postoji psihološki aspekt, a to je individualna stvar. Različiti motivi ljude vode na maratone i ultramaratone. Neko želi da pomeri svoje granice, neki to doživljavaju kao sportski uspeh. Moj motivi su naravno pored sportskog, želja da istražim koliko mogu i koliko je moje telo spremno da podnese i onaj da pokažem ljudima da moj rezultat ne znači da sam bolji, nego  da i oni to mogu. Da bi lakše savladao fiziki i psihički umor, rešio sam da vozim na svoju Slavu Svetu Petku i rođendan pokojnog oca.


Opredelio sam se da počnem u 10:00.h ujutro, posle sna, laganog doručka koji mom organizmu prija: pržena jaja, slanina, paradajz i crna kafa. Ali, posle svoje vožnje shvatio sam zašto većina takvih vožnji počinje uveče, tako da će sledeći izazov početi upravo u večernjim časovima.

Napravio sam svoj Energy bar: nekandirane Urme, sirovi bademi i suvo grožđe, par sendviča koja su trebala da me drže do 17:00.h Kada vozim višednevne ultramaratone, primetio sam da mi je posle doručka, jako bitan dobar obrok između 17:00 i 18:00.h koji me drži dobar deo naporne noći, ako ne i cele. Napravio sam i odličan izbor za PIT STOP. Po pravilima po kojima sam vozio,a dobio ih od UMCA (asocijacije ultramaratonaca) između ostalog, Pit Stop ne sme da je na stazi, nego pored. Izabrao sam Kafe gril Markoni, koji je udaljen 80tak metara od trase,a koji preporučujem u svakom slučaju. Porodična firma, vlasnici više nego susretljivi, hrana odlična i raznovrsna, kafa više nego dobra. A pivo, e to pitajte Stefana i Borisa, koji su došli da me podrže. Za ručak između gulaša sa makaronima i pljeskavice odlučim se za ovo drugo. Nisam se pokajao, jer je bila ukusna, ne teška, nije tražila tečnost i držala me, baš kao što Aca reče “Sad će da te drži 200 km”. Tako da sam se odlučio da oko 22:00.h uzmem, još jednu za poneti. Nije mi trebala. Za doručak parče pice (pola sam bacio), daleko je to od one Vladimirove. Dakle, Tri energy bara, dva Snikersa, Doručak i pljeskavica. Tečnosti limunada i Hydrostar, pet bidona tečnost sam ukupno popio. Noću je bilo problematično piti jer je tečnost hladna, tako da sam pio češće po gutljaj, dva, najviše.

Tokom samog ultramaratona, kakva god bila temperatura, vetar, vazdušni pritisak, vlažnost vazduha - sve radi protiv vas. Vozite i danju i noću, a da li ste umorni ili pospani nije ni važno. Nema neplaniranog odmora, jer se telo tokom odmora telo hladi. Neophodno  je ostati u pokretu. Pauze se prave samo radi uzimanja hrane i tečnosti. A odmor se svodi na powernaps. Na svakih 20 min unosim po par gutljaja tečnosti. A noću? Zna se da najprostiji recept da se ostane budan je fizička aktivnost, unos tečnosti i pevanje na glas, odlučio sam se za NAXI radio, jer ima mnogo dobru muziku, pitku priču i voditelje koji nisu napadni. U stvari kad razmislim, pala su tri rekorda: lični i nacionalni u vožnji na 24h i jedan u slušanju NAXI radija 24h. Na video klipu 04:27

Telo pokušava da održi stanje homeostaze, odnosno da se vrati na stanje od pre promena koje počinje da doživljava, bori se da obezbedi “radno stanje” , odnosno optimalnu količinu toplote i  kiseonika za normalan rad mišića tj tkiva i ćelija. Svaka promena primorava telo da pokuša da ispravi taj disbalans i ako telo ne odgovori adekvatno na ovaj stres, funkcije u telu dramatično opadaju, ali to je u suštini borba i adaptacija tela na novonastale uslove. Prva kriza je bila rano oko devedesetog kilometara, to pridodajem vetru koji konstantno menja pravac, jačinu i čini vas umornijim. Kada pogledate Analysis na Stravi, videćete stalne temperaturne oscilacije. Druga kriza je bila ujutro od 5 do 7 ujutro. Dugo je trajala. Hladnije je bilo ujutro nego cele noći, počeo vetar jače da duva, preko 450 km sam prešao, još 50 km do čarobne granice, problem u glavi da li je dosta ili nije.

Hladno je i umorni sam, već satima zadihan. Sada već i pospan. To je taj prelomni trenutak kada me samo volja i motiv može dovesti . Naravno samo ako i dalje imam kontrolu nad svojim telom, . I telefonski poziv ujutro koji mi je rekao da bi mi posle bilo krivo kada se sve završi. To je taj motiv i podstrek. Nastavljam, imam još tri sata.

Činilo se da sa izlaskom sunca sve postaje lakše, ali nakon toliko kilometara i sati vožnje neminovne promene u telu osećam, brojim minute, sate, gledam vozila koja prolaze pored mene, slušam jutarnji program na radiju i pevam. Jaka volja i vera usbe me dovode do cilja.

Sat se zaustavlja, prošlo je 24h. Teško je opisati taj trenutak rečima, treba ga doživeti. Prvo ne veruješ da si uspeo, a onda osetiš ogromno zadovoljstvo.

Ali svestan si da si ostvario rezultat i pokrenuo novu stvar u zemlji. Mesecima sam se spremao za to, pričao i sanjao o nečemu što je od misli i želje postalo delo. Zahvalan sam jer mi je biciklistički ultramaraton sputao ego koji nosim u sebi. Vidim da su mnogi prepoznali uspeh i to će pomoći da realizujem planove koje imam za budućnost, a lepi su i ostvarljivi, zajednica uvek ima velike koristi od nečijeg ličnog uspeha.



7 коментара: