среда, 9. децембар 2015.

30 STVARI ZA POTPUNO UŽIVANJE ZA ODMOR NA BICIKLI



Ovaj Post je samo logički nastavak prošlog.

 http://ivan-randonneur.blogspot.rs/2015/12/cikloturizam.html


Kada postavite sebi pitanja pre nego se odlučite i krenete na put biciklom, sledi pakovanje i spremanje.

Koje su to stvari potrebne da bi se opustili i uživali na svom cikloturističkom odmoru.

Pripremajući Špance napravili smo spisak stvari.

Ukupno smo napravili spisak -  31 stavka i spremili za njihov „Discover the Danube“ u Srbiji.

 

1.       Bicikl; Desilo se da na autobuskoj stanici dok se čovek bavio prtljagom, rančevima, bisagama, šatorom, ostavi bicikl pored i sledilo je iznaneđenje kad je stigao na odredište koje je smartrao početkom svog puta.
2.       Biciklistički retrovizor; Jednom kad ga stavite, biće vam neobično sledeći put bez njega. Koristan je zbog šlepera i kamiona.
3.       Biciklistička kaciga; Šta reći!? Glavu čuva pri padu.
4.       Biciklističke patike; Patike MTB ili sprinterice MTB? Stvar izbora, možda pre patike, jer su mekše i bolje su za hodanje. Preporuka za patike Northwave, a za sprinterice DMT

5.       Bisage; Bisage za stvari po mogućstvu da budu nepropusne, i u zavisnosti od količine stvari uzeti veličinu koja odgovara. Preporuka Thule ili Apidura

6.       Svetla – prednje i zadnje; Svetla su obavezna po zakonu. Različite cene u zavisnosti od kvaliteta. Preporuka Busch-Muller
7.       Svetlo odbojni prsluk; U nekim zemljama je obavezan, ali imajte ga uvek, jer je dobro imati u uslovima slabe vidljivosti i mraka.
8.       Bidon; Obavezno kupiti – poneti odgovarajuću flašicu za vodu. Ne znate da li ćete biti u prilici i kada da je kupite uz put. Preporučujem Camelback Podium Ice Electric Blue ili BigCHILL.
9.       Alat; Spakovati alat, multitools i alat za gume obavezno.  Jovan Crnogorac nam je spakovao alat, na sreću vratismo neotpakovan.
10.       Rezervna guma; Dimenziju pročitati sa spoljašnje gume, a finansije će odrediti da li ćete kupiti za rezervu spoljašnju i unutrašnju i koliko komada.
11.       Pumpa; Ručna mala pumpa je sigurno potrebna, jer bez nje nam je džaba prethodna stavka.
12.       Lanac za zaključavanje; Kada pijete kafu negde možete u popunosti da se opustite, gledajući i u nekom drugom pravcu sem u bicikl. Preporuka Abus.
13.       Izolir traka i pak tregeri; Nećete verovati koliko je puta izolir traka spasla stvar.


14.   Akciona kamera; Definitivno Garmin VIRB XE. Zabeležite sve trenutke u vožnji.

15.   GPS Uređaj; Edge Touring Plus, ako vam ne znači koliko ste prešli, koliki je nagib, otkucaju srca, koliko idete brzo, onda će vam sigurno značiti ponuda tri staze do tačke B, kao i POI tačke bitne za cikloturistu.
16.   Telefon; Da se možete javiti da znaju gde ste.
17.   Rezervne baterije; Nikada se nemojte oslanjati na vreme trajanja baterija u GPS uređajima, aparatima i telefonu. Ponesite dopunsku bateriju, kao i rezervne baterije. Iako na svakoj benzinskoj pumpi imaju da se kupe rezervne baterije vi možda nećete znati njihovo radno vreme, a možda vam i ne budu uz put.
18.   Karta; Ako vam se desi da prestane da radi GPS uređaj zbog baterije ili nekog drugog razloga, karta će vas spasiti.
19.   Toalet papir i vlažne maramice; Donosi sigurnost, a maramicama uvek možete ruke obrisati.
20.   Plastične – najlon kese; Ako nemate nepropusne bisage ili torbu, uvek prvo stvari stavite u nepromočive kese. Jako pomaže kesa za smeće.
21.   Cev za izolaciju; U slučaju da do odredišta početka putovanja idete javnim prevozom. Cev za izolaciju toplote možete kupiti u svakoj vodovodnoj radnji. Stavite oko rama i onda ste bezbedni. Ovo se radi da bi sačuvali bicikl od udaraca i grebanja.
22.   Plastične – najlon rukavice; Plastične – najlon rukavice sa pumpe vam mogu pomoći pri nekom servisu bicikle da ne isprljate ruke, kao i ako kiša pada, a vi nemate rukavice koje ne propuštaju vodu. Ili duva vetar pa vam je hladno na rukama. U tom slučaju rukavice sa pumpe stavite preko vaših rukavica.
23.   Najlon kapa za tuširanje; Kapa za tuširanje koje se dobijaju u hotelima je idealna da se stavi preko kacige u slučaju kiše
24.   Kupaće gaće tj. Kupaći kostim; Ako nosite veš ispod biciklističke opreme, ugodnije će biti sa kupaćim gaćama tj. u trikou. A biće vam ugodnije i kada uveče perete i sušite odeću koju ste nosili preko dana.
25.   Buff i deblje čarape; Znajte da noću, ako vam je toplo na glavi i na nogama biće vam toplo i celo telo.
26.   Ranac manji; Samo za obilazak kada idete peške. Ako se odlučite za ranac na leđima u toku vožnje, on će vas destibilizuje, i jako će te se znojiti ispod.
27.   Baterijska lampa; Uvek zatreba i kod kuće, zar ne.
28.   Čaj i kafa; Ponesite koju kesicu čaja i 3 u 1 kafu za svaki slučaj.
29.   Gel za brijanje i žileti; Devojke, momci, gel za brijanje je lakši za 20% od pene za brijanje
30.   Swissknife; Nož za sve. Otvarač konzervi, otvrač flaša, makaze, testera,...! Nema boljeg multifunkcionalnog noža. 
31.   VISA Debit kartica; Najzastupljenije platne karte na bankomatima širom sveta.




               I još ovo:
Ako ste u nedoumici da li da spakujete i ponesete nešto što je bitno, razmislite da li ima da se to kupi uz put. Ako postoji mogućnost kupovine, ostavite ga. Napravite blic probu. Spakujte sve stvari i jednu noć prenoćite negde u blizini.
Za one što planiraju spavanje u šatoru:

Biće vam ugodnije da s vremena na vreme uzmete hotel – hostel, istuširate se i odspavate u krevetu. Ipak smo mi vrsta koja je navikla na te uslove. Vreća za spavanje do - 8⁰C, Šator, Gorionik, Metalno posuđe, Primus, Termofor. Ako želite da se hranite u restoranu: pogledajte goste i ako je pun kamiondžija ili meštana, znajte da je tu odlična hrana.

Napraviti listu stvari za poneti. Proverite spisak i dva, tri puta pre nego krenete ( pasoš, novčanik, dokumenta, kamera itd.)
Pre svega se nadam  da će vam ovaj post pomoći, naročito onima koji se odlučuju da krenu u avanturu prvi put.
Tekst: Ivan Puja, http://ivan-randonneur.blogspot.rs/ ( sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen uz navođenje izvora i veze ka http://ivan-randonneur.blogspot.rs/ )







 

Нема коментара:

Постави коментар